La importància de la cuina de l’escola
Desprès de vàries experiències amb diferents recursos pel que es referix als àpats que fem a l’escola bressol amb els nostres infants puc dir amb veu clara, alta i contundent que poder comptar amb cuina pròpia i una cuinera a la nostra escola és una meravella!
La cura que podem tenir amb els aliments i com es preparen, l’intercanviï directe i diari d’informació entre les educadores i la cuinera, les facilitats per poder adaptar les necessitats dels infants, la possibilitat de posar el menjar a taula acabat de fer.....Som conscients de la sort que tenim i la gaudim dia a dia tota la comunitat de l’escola, infants i adults.
A la nova actualització de la guia alimentària de la Generalitat (Agència de la Salut Pública de Catalunya) hi ha un paràgraf que reforça aquesta idea que compartia amb vosaltres, i us cito textualment:
“...A partir de l’any d’edat, l’alimentació adequada de l’infant s’ha de basar en una proposta alimentària saludable i sostenible, amb les mateixes característiques que la recomanada per a les persones adultes. Malgrat que hi ha molts patrons alimentaris saludables, al nostre entorn destaca la dieta mediterrània, que promou el consum de fruites i hortalisses fresques de temporada, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d‘oliva verge, làctics sense ensucrar i peix i ous per sobre de la carn, evitant els aliments i begudes ultraprocessats i, per descomptat, tot tipus de begudes alcohòliques. Els aliments recomanats convé que siguin frescos o mínimament processats, de producció local i de venda de proximitat i temporada. La dieta mediterrània potencia les activitats culinàries i gastronòmiques, també les d’aprofitament, relacionades amb la reducció del malbaratament alimentari, l’estacionalitat, els àpats familiars o en companyia i la moderació en les quantitats.” (L’Alimentació saludable a la primera infància, Generalitat de Catalunya, Agència de Salut Pública de Catalunya, pàgina 10).