COM PARLEM AMB ELS INFANTS?
Heu pensat mai amb la importància que tenen les vostres paraules, frases i expressions quan parleu amb els infants? Us animo a donar-hi una volta, i veureu que, en definitiva, sou (som) els models lingüístics dels infants. Els models a nivell de vocabulari, de construcció de frases, d’expressions i de capacitats com les d’explicar-se, de raonar, de resumir, de detallar,.....
Troben altres models lingüístics en les cançons que sonen, a la televisió engegada al menjador, a la ràdio que sona al cotxe, a la conversa dels adults de la taula del costat,.....però aquests models a vegades se’ns escapen.
Nosaltres podem construir els nostres missatges tenint en compte aquesta premissa.
Donem valor a les paraules que utilitzem i oferim-los un vocabulari ampli i ric, són molt capaços de recollir paraules noves i així ampliar el seu lèxic.
Donem valor a com construïm les frases i no ens deixem cap connector, parlem amb els infants igual que ho faríem amb un adult amb frases ben construïdes i acabades, són molt capaços de recollir aquestes estructures i quan comencin a parlar aniran lligant paraules i connectors amb més facilitat.
Donem valor a les expressions que fem servir quan parlem amb ells, cal tenir en compte -en aquest cas- que els dobles sentits, les referències, la ironia entre d’altres no estan dins dels seus esquemes de comprensió. Per tant, no n’abusem i si n’utilitzem algunes expliquem el que volen dir i perquè les hem utilitzat.
Donem valor al contingut de les nostres paraules, hem de ser molt conscients del pes específic que tenim quan parlem als nostres infants. Per ells les nostres paraules són veritats absolutes i inqüestionables, i marquen la base dels aprenentatges que van fent. Parlant creem pensament, idees, creences que els poden acompanyar al llarg de la seva vida. Tinguem-ho en compte.
I per últim, però no menys importants, PARLEM. Parlem amb els infants molt i molt, qualsevol excusa és bona!! Quan són nadons per acompanyar-los i servir de model fonètic, quan comencen a parlar per introduir més paraules i animar-los a parlar més i més i quan ja parlen força bé per conèixer-los i compartir amb ells.
Visca la conversa!